Minimalistický nebo komplexní design obalu? : perspektiva vizuální pozornosti a postojů spotřebitele - Šilhová, Veronika; Bažantová, Simona; Novák, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Cílem diplomové práce bylo ověřit vliv minimalistického a komplexního designu obalů na vizuální pozornost, preferenci, nákupní záměr a vnímanou udržitelnost. Empirická část zahrnovala eye-trackingový 2-AFC experiment a dotazník pro měření nákupního záměru a percepce udržitelnosti. Výsledky ukázaly vyšší preferenci komplexních obalů i vyšší vizuální pozornost, která zároveň zvyšovala pravděpodobnost volby. Typ obalu se významně neprojevil na nákupním záměru. Minimalistické obaly byly naopak hodnoceny jako udržitelnější. Zjištění mohou být cenným podkladem pro navrhování efektivních obalových strategií s ohledem na upoutání pozornosti, podporu volby a komunikaci udržitelnosti.
Vedoucí práce: Simona Bažantová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses