Rytmoanalýza osob pracujících na home office - Zlámaná, Anna (2025)
Cílem této diplomové práce je zmapovat denní aktivity osob pracujících na home office a vztah těchto aktivit k subjektivně vnímané pracovní výkonnosti. Práce vychází z rytmoanalytického rámce Henriho Lefebvra. Výzkum byl realizován pomocí týdenních deníkových záznamů a polostrukturovaných rozhovorů na vzorku 8 respondentů z IT sektoru (minimálně rok zkušeností na HO, bez dětí). Výsledky ukazují, že ráno se vyznačuje vyšší koncentrací nebo pozvolným nástupem do práce, dopoledne výraznou fragmentací a odpoledne stabilizací do delších pracovních úseků. Subjektivní výkonnost je formována prolínáním rytmů, eurytmií, arytmií a tělesným prožíváním dne. Práce nabízí možné směry pro další výzkum a doporučení pro firmy a zaměstnance.