Dopady pirátských útoků na námořní přepravu a jejich ekonomické důsledky pro logistické firmy - Novotný, Ondřej; Novák, Radek, 1960-; Rohla, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce analyzuje ekonomické a provozní dopady moderních bezpečnostních hrozeb na námořní dopravu se zaměřením na narušení globálních dodavatelských řetězců. Cílem práce je kvantifikovat vícenáklady spojené s odklonem námořních tras a vyhodnotit efektivitu strategií řízení rizik. Práce kombinuje teoretický rámec námořní bezpečnosti s kvantitativním nákladovým modelem, který na příkladu krize v Rudém moři (2023–2024) srovnává ekonomickou náročnost trasy přes Suezský průplav a Mys Dobré naděje. Analýza prokazuje přímý vliv bezpečnostních incidentů na růst přepravních sazeb, pojištění i tranzitních časů a identifikuje strukturální posun logistických strategií od modelu Just-in-Time k modelu Just-in-Case.
Vedoucí práce: Radek Novák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses