Dopravní infrastruktura města Bzenec, cesta k jejímu rozvoji a vliv nových projektů na mikroregion Bzenecko - Plaček, Filip; Louda, Tomáš, 1955-; Lechner, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou současného stavu a rozvojových možností dopravní infrastruktury v okolí města Bzence s cílem přinést informace o aktuální i budoucí situaci a identifikovat aktuální problémy. Teoretická část práce přináší popis města Bzenec a jeho okolí převážně z pohledu dopravní infrastruktury, ale zasazuje jej také do územního a kulturního kontextu. Autor zde uvádí přehled dopravní infrastruktury ve městě a přináší seznam plánovaných projektů včetně aktuálních nedostatků. Praktická část je založena na kombinaci kvantitativních a kvalitativních metod. Byly shromážděny a analyzovány číselné údaje o intenzitě dopravy, nehodovosti a demografickém vývoji ze státních a regionálních zdrojů jako jsou Ředitelství silnic a dálnic nebo Český statistický úřad. Důležitou součástí je analýza relevantních strategických a územních dokumentů a provedení SWOT analýzy, která komplexně hodnotí vnitřní a vnější faktory ovlivňující dopravní situaci. Pro doplnění kontextu a získání vhledu do rozhodovacích procesů byl uskutečněn polostrukturovaný rozhovor s významným regionálním aktérem, bývalým starostou města. Další součástí práce byl rozhovor s aktuálním starostou města Bzence. Klíčovou součástí praktické části je prezentace výsledků sčítání dopravy pomocí vlastních dat a jejich analýza. Zjištění práce poukazují na vyšší zátěž tranzitní dopravy a nedostatečnou kapacitu silniční sítě v okolí dálnice D55. Práce může sloužit vedení města Bzence jako podnět k dalším dopravním opatřením a projektům a také může nezúčastněnému čtenáři přinést přehled o mikroregionu Bzenecko a jeho dopravní situaci. Možná je také implementace poznatků pro obce či města v podobné situaci.
Vedoucí práce: Tomáš Louda
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses