Výzvy implementace Scrumu v průběhu času - Drhová, Michaela; Hájek, Jiří; Janiš, Vít; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na výzvy, kterým čelí scrum týmy při přijetí scrum hodnot v praxi. Cílem práce je navrhnout doporučení, která mohou scrum masteři využívat k podpoře přijetí scrum hodnot mezi členy týmu. Práce se soustředí na identifikaci konkrétních problémů a jejich příčin v oblasti hodnot otevřenosti, odvahy, zaměření, respektu a oddanosti. Zároveň zkoumá konkrétní přístupy, které se dají využít pro podporu těchto hodnot. Literární rešerše se zaměřuje na agilní řízení projektů, metodiku Scrum a její hodnoty a role. Zároveň se zabývá syntézou poznatků o implementaci Scrumu a přijetí jeho hodnot. Metodika je založena na kvalitativním výzkumu realizovaném formou polostrukturovaných rozhovorů se scrum mastery a členy týmů z různých organizačních prostředí. Výsledky výzkumu ukazují, že je přijetí scrum hodnot ovlivněno řadou faktorů, jak na indivi duální, týmové, tak organizační úrovni. Mezi nejdůležitější patří agilní mindset, systém hodno cení a kariérního růstu, míra psychologického bezpečí, úroveň zkušeností členů týmu (juniorita, seniorita) a míra externího vyrušování. Práce identifikuje klíčové problémy, jejich příčiny a navrhuje konkrétní doporučení, které mohou scrum masteři a další role využít k podpoře přijetí scrum hodnot mezi členy týmu. Klíčová slova
Vedoucí práce: Jiří Hájek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses