Tržní potenciál a bariéry potravin s alternativními proteiny v České republice - Műllerová, Barbora; Koudelka, Jan; Tahal, Radek, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zabývá tržním potenciálem a bariérami přijetí potravin s alternativními proteiny na českém trhu z hlediska spotřebních segmentů. Cílem práce je identifikování a popis hlavních spotřebních segmentů na Českém trhu dle jejich současných stravovacích návyků, postojů ke zdraví, tradici, technologiím či udržitelnosti, vyhodnotit jejich relativní potenciál z hlediska ochoty zařadit alternativní zdroje proteinu do jídelníčku a na základě daných zjištění navrhnout vhodnou marketingovou strategii pro jednotlivé segmenty. Teoretická část shrnuje poznatky z oblasti spotřebitelského chování, spotřebních modelů, faktorů ovlivňujících přístup k alternativním proteinům (specificky zdraví, udržitelnost, etika, ekonomická situace, kultura a technologie) a věnuje se také segmentaci trhu a marketingovému mixu. Praktická část využívá sekundární data výzkumu MML-TGI analyzovaná v softwaru Data Analyzer za pomoci faktorové analýzy, shlukové analýzy a kontingenčních tabulek, na jejichž základě je odhaleno pět odlišných spotřebitelských segmentů lišících se svým vztahem ke zdraví, udržitelnosti, otevřenosti k novým potravinám a tradiční kuchyni. Tyto segmenty jsou dále profilovány a doplněny o výsledky primárního kvantitativního výzkumu realizovaného online dotazníkovým šetřením, který se zaměřuje na konkrétní motivace a bariéry spjaté s potravinami s alternativními proteiny. Na základě syntézy sekundárních a primárních dat byly jako nejvhodnější tři segmenty o celkové velikosti 3,29 milionů osob v České republice. Hlavními bariérami přijeti jsou vysoké ceny a nedostatečná dostupnost produktů. Motivace se liší dle segmentů na celek zaměřený na (1) zdraví, ekologii a udržitelnost, (2) chuť a zážitek z nového jídla nebo (3) kompatibilitu se zdravým životním stylem a kuchařskou chutí experimentovat, če
Vedoucí práce: Jan Koudelka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses