Nákupní chování generace Z v oblasti módy - Krubnerová, Jana (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá nákupním chováním generace Z v oblasti módního průmyslu, zejména jejím vztahem k fast fashion a slow fashion. Cílem práce bylo zjistit, jaké faktory nejvýrazněji ovlivňují rozhodování mladých spotřebitelů při nákupu oblečení a jaký význam pro ně má udržitelnost. Teoretická část vymezuje základní pojmy spojené s fast a slow fashion, popisuje generaci Z a shrnuje hlavní charakteristiky jejího spotřebního chování obecně i v oblasti módy. Praktická část je založena na kvantitativním dotazníkovém šetření, jehož výsledky ukazují, že generace Z preferuje zejména fast fashion díky nízké ceně, dostupnosti a široké nabídce, zatímco slow fashion je pro ni často finančně nedostupná a méně viditelná. Přesto však část respondentů udržitelnost zohledňuje, a to zejména prostřednictvím nákupu v second hand obchodech či na přeprodejových platformách. Na základě analýzy dat jsou v závěru formulována doporučení pro módní značky obou segmentů, která mohou přispět k lepšímu pochopení potřeb generace Z a efektivnějšímu zacílení jejich marketingových aktivit.