Strategie úspěšného crowdfundingu pro alternativní ubytování - Hrubeš, Jáchym; Dvouletý, Ondřej; Svobodová, Ivana, 1969-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Cílem diplomové práce je vytvořit návrh crowdfundingové kampaně pro projekt alternativního ubytování. Konkrétně se jedná o glamping, jež je inovativní forma ubytování v přírodě. Ta kombinuje pohodlí moderních vybavení interiérů a zážitek z pobytu v přírodě. Příležitostí projektu je rostoucí poptávku po tomto typu ubytování. DP je postavena na analýze úspěšných faktorů crowdfundingových kampaní prostřednictvím hloubkových rozhovorů s autory úspěšných projektů. Mimo jiné obsahuje kvantitativní výzkum formou dotazníkového šetření zkoumající preference odměn a propagace potenciálních přispěvatelů. Hlavním výstupem bude návrh crowdfundingové kampaně, zahrnující podnikatelský záměr, plánovaný výkaz příjmů a nákladů, systém odměn i popis komunikačních kanálů pro oslovení přispěvatelů. Jsou představeny možnosti financování podnikatelských projektů, a především pak na crowdfunding. Mimo to budou vysvětleny rozdíly mezi jednotlivými modely crowdfundingu (odměnový, dárcovský, investiční) a jejich vhodnost dle typu projektu. Jsou představeny crowdfundingové platformy dostupné v ČR, jako například Hithit, Startovač nebo Donio. U nich jsou rozebrány náležitosti, které musí projekt obsahovat, poplatky a cílovou skupinu přispěvatelů. DP dále bude obsahovat analýzu faktorů ovlivňujících úspěšnost kampaní. Budou zkoumány oblasti jako vizuální obsah, systém odměn, příběh projektu, komunikační strategie a způsob propojení s cílovou skupinou. Hlavní výstup práce je kompletní plán crowdfundingové kampaně pro glampingové ubytování zahrnující Lean Canvas, představení projektu, plánované náklady kampaně, popis potřebných audiovizuálních materiálů kampaně, návrh systému odměn a hlavní milníky projektu. Klíčové bude propojení s rozhovory s úspěšnými tvůrci a potřebami potenciálních zákazníků.
Hlavní přínos práce spočívá ve vytvoření podkladu pro crowdfundingový projekt, ale rovněž může sloužit jako inspirace pro projekty s podobným zaměřením.
Vedoucí práce: Ondřej Dvouletý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses