Analýza daňového inkasa ČR mezi lety 2010-2023 - Paleček, František (2025)
Diplomová práce analyzuje vývoj celostátního daňového inkasa veřejných rozpočtů České republiky v letech 2010-2023 v návaznosti na makroekonomický kontext a legislativní změny vybraných kategorií daní. Teoretická část vytváří pojmový a institucionální rámec pro následnou analýzu daňového inkasa. Nejprve je stručně nastíněn historický vývoj daní, následovaný vymezením základních pojmů, klasifikací daní a strukturou daňového systému České republiky včetně rozpočtového určení daní a institucionálních souvislostí. Teoretická část je zakončena představením funkcí daní v moderní ekonomice a vybranými daňovými teoriemi a koncepty. Praktická část se zabývá hospodářsko-politickým vývojem stanovených obdobích. Tato období jsou rozdělena na časové úseky 2010-2013, 2014-2016, 2017-2019 a 2020-2023. Každé období začíná průřezem událostí, které se za sledované období udály. Následně se přechází k makroekonomickému kontextu, který se zaměřuje na HDP, spotřebu domácností, trh práce a inflaci. Dále jsou popisovány významné legislativní změny, které v průběhu sledovaného období nejvýrazněji ovlivnily potenciální inkaso vybraných daňových kategorií. Všechna sledovaná období jsou zakončena analýzou vývoje daňového inkasa a propojením s makroekonomickým kontextem a legislativními změnami. Diplomová práce závěrem formuluje doporučení směřující k posílení výnosové stability a zefektivnění daňového systému prostřednictvím stanovení jednotné sazby DPH s určitými výjimkami, přiblížení daňových základů mezi zaměstnanci a OSVČ, znovuzavedení EET doprovázeného povinností přijímat bezhotovostní platby a stanovení spotřebních daní na konopí, kratom a slazené nápoje