Ocenění společnosti LESS & TIMBER, a.s. – deset let fungování od převzetí z insolvence - Schreiber, Marek (2025)
Diplomová práce se zabývá oceněním společnosti LESS & TIMBER, a.s. pomocí výnosového přístupu, konkrétně metodou DCF entity. Hlavním cílem práce je stanovení tržní hodnoty podniku k datu 31. 12. 2024 a současně zhodnocení vývoje společnosti v období deseti let od jejího převzetí z insolvenčního řízení. Práce navazuje na významnou restrukturalizaci, kterou společnost po roce 2014 prošla, a jejímž výsledkem byl postupný návrat k dlouhodobé stabilitě, růstu a obnově konkurenceschopnosti. Teoretická část shrnuje klíčové poznatky z oblasti oceňování podniků a představuje také alternativní oceňovací metody. Součástí je rovněž popis nástrojů strategické a finanční analýzy, které tvoří základ pro následnou praktickou aplikaci. Praktická část navazuje na teoretický rámec a využívá jeho metody při analýze oceněného podniku. Představuje předmět ocenění, identifikuje hlavní generátory hodnoty a hodnotí finanční situaci společnosti. Závěrečná část práce obsahuje ocenění podniku k datu 31. 12. 2024 metodou DCF entity, vycházející z vlastního finančního plánu a provedených analýz.