Dopady restriktivních opatření v období pandemie Covid-19 na rozvoj cestovního ruchu v České republice – komparace Jihočeského a Plzeňského kraje - Janušková, Karolína (2025)
Cílem diplomové práce je zhodnotit dopady restriktivních opatření přijatých v České republice v souvislosti s pandemií Covid-19 na rozvoj cestovního ruchu v Jihočeském a Plzeňském kraji v období let 2018-2023 a posoudit, zda se oba kraje dokázaly s následky této krize vyrovnat. V teoretické části práce je na základě zkušeností z předchozích mimořádných událostí uvedeno, že cestovní ruch patří k odvětvím nejcitlivěji reagujícím na krizové situace, což se potvrdilo také během pandemie Covid-19. Komparace statistických dat cestovního ruchu z databází ČSÚ a Tourdata, doplněná o výsledky deskriptivní statistiky a výpočet variačního koeficientu, ukazuje, že přijatá opatření zasáhla všechny složky cestovního ruchu – nabídku, poptávku i ekonomickou rovinu. Míra těchto dopadů a tempo následné obnovy se však mezi kraji liší v závislosti na struktuře nabídky a poptávky. Jihočeský kraj, charakteristický vyššími objemy návštěvnosti a rozvinutější nabídkou, byl ve větší míře zasažen propadem zahraniční poptávky a vykazuje vyšší variabilitu z obou krajů u zahraničních turistů, což zároveň zpomaluje jeho tempo obnovy. Plzeňský kraj, kde je poptávka tradičně méně závislá na zahraničních návštěvnících, zaznamenal mírnější výkyvy a rychlejší obnovu. V obou krajích se ukázal domácí cestovní ruch jako klíčový stabilizační prvek, který přinesl v roce 2022 rekordní počty příjezdů a přenocování, zatímco návrat zahraničních návštěvníků zůstává pomalejší, především v Jihočeském kraji. Z ekonomického pohledu došlo v roce 2023 k nárůstu hrubé přidané hodnoty cestovního ruchu v obou krajích na vyšší úroveň než před pandemií, avšak oba kraje čelí výzvě v podobě úbytku počtu zaměstnanců v odvětví, který zůstává i v roce 2023 nižší než před pandemií. Proces zotavování cestovn