Umělecké sítě řízené umělci v České republice - Vybíralová, Anna; Prokůpek, Marek, 1987-; Petrová, Pavla, 1969-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2026)
Diplomová práce se zabývá fenoménem Artist-Run Spaces (ARS) v českém uměleckém ekosystému. Cílem je zjistit, jak tyto prostory řízené umělci vznikají, jak fungují jako organizace a jakou roli hrají na kulturním poli ve vztahu k jiným etablovaným institucím a trhu s uměním. Teoreticky vychází z Bourdieuova konceptu kulturního pole, Beckerovy teorie uměleckých světů, organizačních teorií a literatury o prekaritě umělecké práce. Empirická část využívá kvalitativní výzkum založený na polostrukturovaných rozhovorech se zástupci šesti vybraných Artist-Run Spaces v různých lokalitách. Analýza ukazuje, že ARS vznikají především z potřeby doplnit chybějící infrastrukturu, vytvářet autonomní a komunitně orientované prostředí a poskytovat prostor pro experiment a vzdělávání. Z hlediska financování se rýsují grantově závislé a ekonomicky soběstačné modely, přičemž všechny prostory čelí nejistotě, prekarizaci a omezeným personálním kapacitám.
Vedoucí práce: Marek Prokůpek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses