Udržitelný marketing v sektoru FMCG : vnímání marketingových manažerů - Vajčnerová, Natálie; Kolouchová, Daniela; Machek, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zabývá tím, jak marketingoví manažeři v českém sektoru rychloobrátkového zboží (FMCG) vnímají a uvádějí do praxe principy udržitelného marketingu. Cílem práce je porozumět motivacím, rozhodovacím dilematům a bariérám spojeným s implementací udržitelných marketingových aktivit v prostředí FMCG firem. Empirická část vychází z kvalitativního výzkumu založeného na dvanácti hloubkových rozhovorech s marketingovými manažery z oblastí potravin, nápojů, kosmetiky, domácí péče a retailu, které byly analyzovány pomocí reflexivní tematické analýzy. Výsledky ukazují, že udržitelné aktivity vznikají z kombinace hodnotových motivací, ekonomické racionality a regulatorních či korporátních tlaků. Autenticita udržitelného marketingu je respondenty spojována se souladem mezi interní praxí a komunikací a s ochotou nést reálné náklady. Implementace udržitelnosti je zároveň ovlivněna cenovou citlivostí trhu, technologickými omezeními a rozdílem mezi deklarovanými postoji spotřebitelů a jejich skutečným chováním.
Vedoucí práce: Daniela Kolouchová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses