Strategická analýza - Kyselová, Veronika; Krause, Josef, 1978-; Kupec, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Cílem této bakalářské práce je provedení strategické analýzy organizace Správa železnic a identifikace faktorů, které ovlivňují její dlouhodobé ztrátové hospodaření. V teoretické části je představen pojem strategie a jednotlivé analýzy využívané při její tvorbě. Praktická část nejprve popisuje historii Správy železnic a její legislativní rámec. Následně aplikuje metody analýzy vnějšího a vnitřního prostředí, konkrétně PESTLE analýzu, Porterův model pěti sil, VRIO analýzu a finanční analýzu. Součástí je také konkurenční srovnání s vybranými evropskými správci infrastruktury. Celá práce je završena syntézou v podobě SWOT analýzy, která shrnuje příčiny ztrátovosti organizace. Na základě těchto zjištění jsou v závěru formulována doporučení pro Správu železnic. Pro zhotovení této práce byly domluveny konzultace v podniku, konkrétně s ředitelem Centra sdílených služeb (CSS).
Vedoucí práce: Josef Krause
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses