Specifika pracovníků s vysokou citlivostí - Radová, Simona; Honsová, Pavlína; Šilerová, Lenka, 1972-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Cílem této diplomové práce je porozumět specifikům pracovníků s vysokou citlivostí a tomu, jak se tento rys promítá do jejich fungování v pracovním prostředí. Teoretická část představuje hlavní charakteristiky vysoké citlivosti, její neurobiologická východiska a projevy v práci, včetně přínosů, nároků a role psychologického bezpečí. Praktická část vychází z kvalitativního výzkumu založeného na polostrukturovaných rozhovorech s 15 respondenty, kteří se sami identifikují jako vysoce citliví. Tematická analýza s prvky interpretativní fenomenologické analýzy ukázala, že vysoká citlivost přináší specifické výhody i zátěž, přičemž rozhodující je kvalita pracovního prostředí. Respondenti zdůrazňovali potřebu jasné komunikace, podpůrných vztahů a možnosti regulovat pracovní zátěž. Práce formuluje doporučení pro zaměstnavatele, která mohou podpořit efektivní zapojení vysoce citlivých pracovníků.
Vedoucí práce: Pavlína Honsová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses