Vliv eWOM na kupní rozhodování generace Z - Nguyenová, To Uyen (2025)
Tato bakalářská práce zkoumá vliv elektronického word of mouth na kupní rozhodování generace Z. Cílem bylo určit, do jaké míry eWOM ovlivňuje kupní chování této generace, které typy eWOM jsou pro ni nejpřesvědčivější a ve které fázi rozhodovacího procesu hraje eWOM největší roli. Výzkum využíval kombinaci sekundárních dat MML-TGI a primárního dotazníkového šetření s respondenty ve věku 15 až 30 let. Data byla analyzována pomocí deskriptivní statistiky, Spearmanovy korelace a chí-kvadrát testů. Výsledky ukázaly, že generace Z vnímá eWOM jako důležitý zdroj informací ovlivňující její kupní chování. Nejpřesvědčivější jsou recenze s vysokou informační hodnotou, na e-shopech, Instagramu nebo YouTube. eWOM nejsilněji ovlivňuje fázi hodnocení alternativ. Zjištění mohou sloužit jako podklad pro marketingové strategie zaměřené na mladé spotřebitele.