Vnímání AI společníků a jejich dopad na duševní zdraví - Lindová, Kateřina; Pospíšil, Jan, 1983-; Vinš, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Tato bakalářská práce zkoumá, jak uživatelé v evropském regionu vnímají aplikaci Replika a interakci s umělými inteligentními společníky (AICs). Cílem bylo identifikovat klíčové postoje, motivace a obavy uživatelů a porovnat je s výsledky původního výzkumu zaměřeného na americké uživatele. Data byla zpracována pomocí sentimentální analýzy a tematické analýzy. Analýza sentimentu potvrdila převahu pozitivních hodnocení. Tematická analýza odhalila opakující se témata související s osamělostí, emocionální podporou a parasociálními vztahy, ale také obavy z nadměrné „lidskosti“ modelu, jeho nepředvídatelnosti a problematických obchodních praktik aplikace. Evropský vzorek navíc vykazoval zvýšenou skepsi vůči AI a potřebu větší kontroly nad chováním modelu. Závěry studie potvrzují, že AIC mohou uživatelům poskytovat psychologickou podporu, ale zároveň vyvolávají etické a praktické otázky týkající se jejich dalšího vývoje.
Vedoucí práce: Jan Pospíšil
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses