Stres a syndrom vyhoření u zaměstnanců na začátku profesní kariéry - Bartošová, Adéla; Šilerová, Lenka, 1972-; Petrů, Jaroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku syndromu vyhoření u mladých zaměstnanců na začátku jejich profesní kariéry, kteří se současně věnují studijním povinnostem. Vzhledem k rostoucím nárokům na trhu práce a nutnosti skloubit pracovní povinnosti se studiem čelí tito jedinci značné psychické zátěži, která může vést k nadměrnému stresu a potenciálnímu vyhoření. Cílem práce je analyzovat míru výskytu syndromu vyhoření u této specifické skupiny, identifikovat hlavní rizikové faktory a jejich dopady na pracovní výkon a celkovou životní spokojenost. Teoretická část se zabývá vymezením stresu a syndromu vyhoření, jejich příčinami, projevy a dlouhodobými důsledky. Praktická část je postavena na dotazníkovém šetření mezi pracujícími studenty a následné analýze získaných dat. Výsledky ukazují střední úrovně v dimenzi emočního vyčerpání (M = 2,82), cynismu (M = 2,2) a profesní efektivity (M = 3,9). Přičemž vyšší pracovní zatížení (nad 20 hodin týdně) je spojeno s vyšším rizikem rozvoje syndromu vyhoření.
Vedoucí práce: Lenka Šilerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses