Nezaměstnanost v Česku : Faktory a proměnné ovlivňující její vývoj - Havel, Jan; Nývlt, Ondřej; Fiala, Tomáš, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou podílu nezaměstnaných osob na území České republiky a faktory, které nezaměstnanost ovlivňují. Cílem práce je na základě teorie a předešlého zkoumání určit faktory, jež se na podílu nezaměstnaných osob podílejí a následně pomocí lineární regrese posoudit vliv těchto faktorů a určit příčiny rozdílů v podílu nezaměstnaných osob napříč správními obvody obcí s rozšířenou působností. Význam práce spočívá především v odhalení faktorů, jež se na nezaměstnanosti podílejí a zároveň identifikaci regionů, které se od zbytku republiky výrazně liší. Data v práci pocházejí z volně dostupných zdrojů a analýza je prováděna v open-source statistickém softwaru Jamovi. Metody použité pro analýzu jsou popisná statistika, průzkumová analýza dat, korelační matice a modely lineární regrese. Z analýzy vyplývá, že hlavními faktory ovlivňujícími nezaměstnanost jsou migrace a míra exekucí, následované nadějí dožití. Na úrovni správních obvodů obcí s rozšířenou působností naopak nebyl prokázán vliv věkové struktury a úrovně vzdělání obyvatelstva. Kromě vysvětlení vlivu faktorů také práce identifikuje specifické SO ORP, popisuje možné příčiny rozdílů mezi zkoumanými oblastmi a navrhuje teoretická řešení problémů vyplývajících z rozdílů v nezaměstnanosti na lokální i republikové úrovni.
Vedoucí práce: Ondřej Nývlt
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses