Strategická analýza korporátní strategie "Growing Together" společnosti Ahold Delhaize N.V. - Kolmogortseva, Polina (2025)
Práce se zabývá strategickou analýzou korporátní strategie „Growing Together“ společnosti Ahold Delhaize N.V. v potravinářském maloobchodu, kde nízké marže a intenzivní cenová konkurence byly v letech 2020–2024 zesíleny inflací, růstem nákladů, změnami nákupního chování a akcelerací digitalizace a udržitelnosti. Cílem práce je posoudit strategii ve vztahu k vývoji prostředí a k výsledkům skupiny v období 2020–2024 a na základě syntézy zjištění formulovat její zhodnocení a strategická doporučení. Metodologicky jde o analyticko-komparativní případovou studii založenou na sekundárních datech, která kombinuje analýzu externího prostředí (PESTEL a Porterův model pěti sil), finanční benchmarking Ahold Delhaize a Tesco PLC (ROS, ROA, ROE, EBIT marže, obrat aktiv a podíl personálních nákladů), interní VRIO a ESG analýzu a syntézu prostřednictvím SWOT/TOWS. Závěry vymezují klíčové externí tlaky a jejich vazbu na pilíře strategie včetně programu úspor „Save for Our Customers“, identifikují zdroje podporující dlouhodobou výkonnost a upozorňují na oblasti citlivosti spojené s tlakem na marže, mzdovou náročností a kapitálovou náročností investic do omnichannel a ESG.