Kariérní cesta žen-manažerek v oboru financí : příklad firem Velké čtyřky v Praze - Karanda, Sofiia; Vítečková, Klára; Salátová, Leona; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá firemní kulturou ve finančním sektoru, konkrétně v rámci firem Velké čtyřky v Praze, a jejím vlivem na kariérní postup žen na manažerských pozicích. Cílem práce je analyzovat, jak organizační prostředí, kulturní charakteristiky a interní iniciativy těchto firem formují kariérní cestu žen. Práce je rozdělena do dvou částí: teoretické a empirické. Teoretická část představuje koncepty firemní kultury, maskulinní a femininní organizační dynamiky a současné DEI strategie zaměřené na rovnost příležitostí. Praktická část vychází z kvalitativního výzkumu založeného na třinácti hloubkových rozhovorech s manažerkami ze společností Velké čtyřky. Výzkum ukázal, že kultura Velké čtyřky je náročná a výkonově orientovaná, avšak doplňovaná prvky flexibility a podpory, které zvyšují udržitelnost kariér žen. Zároveň se potvrdilo, že jasná komunikace očekávání a rozmanité leadership styly hrají klíčovou roli v tom, jak ženy vnímají své možnosti profesního růstu.
Vedoucí práce: Klára Vítečková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses