Pohled Generace Y a Z v České republice na rodičovskou dovolenou : Komparativní analýza s rodičovskými systémy v severských zemích - Nováčková, Julie (2025)
Diplomová práce zkoumá podmínky čerpání rodičovské dovolené (RD) v České republice z perspektivy mladých rodičů generací Y a Z. Cílem je identifikovat faktory ovlivňující délku a způsob čerpání RD, postoje k zapojení otců do péče a očekávání rodičů vůči možným systémovým změnám. Teoretická část popisuje rámec české rodinné politiky a doplňuje jej o přehled přístupů vybraných severských zemí. Součástí je také charakteristika hodnotových rysů generací Y a Z jako interpretačního kontextu. Praktická část kombinuje sekundární komparativní analýzu severských systémů s primárním kvalitativním výzkumem založeným na jedenácti polostrukturovaných rozhovorech vedených podle návodu. Výsledky ukazují, že český systém je rodiči vnímán jako stabilní a flexibilní, avšak jeho praktické využití omezuje nedostatečná kapacita a nákladnost služeb péče o děti, ekonomické rozdíly mezi partnery a nízká flexibilita zaměstnavatelů. Zapojení otců do péče je deklarativně podporováno, ale reálně naráží na strukturální a kulturní bariéry. Rodiče nejčastěji navrhují rozšíření kapacit nebo navýšení podpory u zařízení předškolní péče, podporu flexibilních forem práce a finanční úpravy lépe reflektující předchozí příjem. Práce přispívá k hlubšímu porozumění rozhodování mladých rodičů a nabízí doporučení pro tvorbu opatření podporujících rovnoměrnější sdílení péče a návrat rodičů na trh práce včetně doporučení pro zaměstnavatele.