Změny v sociálních příjmech a výdajích vlivem ukrajinské uprchlické vlny 2022-2024 - Tomšíček, Ámos; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Dungl, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce (dále jen práce) se zabývá sociálním systémem České republiky. Navíc s přihlédnutím k migraci a integrační politice, jakožto tématům, týkajících se příchozích cizích státních příslušníků. Tématům v posledních letech neopomenutelných. V teoretické části práce autor vysvětluje základní pojmy sociální politiky, jednotlivé principy a funkce, které tvoří její strukturu a charakter. Jedná se o základní popis sociální politiky, který je potřebný pro další a hlubší vnoření se do dané problematiky. Poté se práce věnuje "Sociálnímu státu", který zajišťuje, např. pomocí redistribuční politiky, jistou životní úroveň a sociální participaci pro všechny jedince, na jeho území žijící. Popisuje i existující jednotlivé typy sociálního státu. V části "Sociální zabezpečení" pak popisuje sociální pojištění, jehož součástmi jsou důchodové a nemocenské pojištění, a rovněž příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. V poslední kapitole teoretické části se práce věnuje "Migraci a integrační politice". V praktické části se práce vrací k Sociálnímu zabezpečení v České republice. K jeho vývoji v českých zemích a k jeho charakteristice. A dále pak opět k sociálnímu pojištění v ČR a jeho součástem, kterými jsou důchodové a nemocenské pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. Autor v práci dále zmiňuje i nepojistné dávky, konkrétně humanitární dávku, příspěvek pro solidární domácnost a mimořádnou okamžitou pomoc. Pak se již věnuje navazujícímu tématu, kterým je Migrační a integrační politika. Jednotlivými kapitolami této části práce jsou: Vývoj migrační a integrační politiky v ČR, Dočasná ochrana, Členění cizinců dle státní příslušnosti a počtu v ČR. Jako konkrétní příklad nakonec kapitola uvádí aktuálně platné ilustrativní t
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses