Kariérní růst Čechů v Austrálii : Bariéry a strategie pro dosažení manažerských pozic - Kupková, Tereza (2025)
Tato diplomová práce se věnuje kariérnímu růstu českých migrantů v Austrálii s cílem navrhnout strategii pro překonání bariér při postupu na vyšší manažerské pozice. Práce reaguje na potřebu praktického návodu pro uplatnění českých profesionálů v tomto specifickém prostředí. Metodou kvalitativního výzkumu prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů s dvanácti respondenty byly identifikovány hlavní překážky, zejména v oblasti vízové politiky, neuznávání kvalifikací a kulturních odlišností. Práce dospěla k závěru, že klíčem k úspěchu není pouze odbornost, ale především rozvoj měkkých dovedností, networking, osvojení si principů mocenské vzdálenosti a kulturní adaptace. Hlavním přínosem práce je formulace konkrétních strategických doporučení pro české migranty usilující o trvalý pobyt a kariérní růst v Austrálii.