Strategie řešení konfliktů na pracovišti : Přístupy a zkušenosti manažerů - Linga, Daniil; Cejthamr, Václav, 1964-; Vítečková, Klára; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou pracovních konfliktů v české technologické firmě X. Hlavním cílem práce je na příkladu této organizace zjistit, jaké strategie používají manažeři pro řešení konfliktů na pracovišti, a určit faktory, které přispívají jejich úspěšnosti. V teoretické části práce jsou shrnuty současné poznatky o typech a fázích konfliktů, o jejich příčinách a důsledcích, o roli manažera jako prostředníka a o strategiích řešení konfliktů podle modelu Thomase a Kilmanna. V praktické části je proveden vlastní výzkum, a to prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů s třemi manažery a dotazníkového šetření mezi 14 členy IT webového databázového týmu. Analýza ukázala, že atmosféra v týmu je pozitivní a spolupráce funguje na základě vzájemné důvěry a profesionality. Zřídka vznikající konflikty mají věcný a procesní charakter, vznikají obvykle kvůli rozdílným pracovním postupům, tlakům na termíny a nedorozuměním v komunikaci. Pro jejich vyřešení bylo v práci doporučeno pět opatření, která by měla také minimalizovat výskyt konfliktních situací do budoucna.
Vedoucí práce: Václav Cejthamr
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses