Rodina v podnikání : Integrace nové generace a otázka nástupnictví ve vybraném podniku - Marešová, Diana; Hnilica, Jiří, 1976-; Jurek, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce zkoumá proces integrace syna zakladatele do rodinného podniku a analyzuje, jak se v této fázi formuje jeho vedoucí role v kontextu budoucího nástupnictví. Výzkum je založen na kvalitativní studii využívající polostrukturované rozhovory se zakladatelem, nástupcem, členy rodiny stojící mimo podnik a zaměstnanci. Data byla analyzována pomocí tematické analýzy. Výsledky ukazují, že integrace probíhá převážně neformálně, intuitivně a evolučně, především prostřednictvím každodenní spolupráce se zakladatelem a postupného přebírání odpovědnosti, což odpovídá charakteru českých rodinných firem první generace. I přes převážně neformální a intuitivní charakter integrace dokázal nástupce přirozeně rozvíjet klíčové kompetence a postupně si vybudovat legitimitu v očích zaměstnanců, k níž přispěly i jeho předchozí externí pracovní zkušenosti a vzdělání v oblasti ekonomie a managementu. Zjištění dále ukazují, že důležitou roli hraje rodinné prostředí mimo samotný podnik, které ovlivňuje osobní a vztahovou rovinu integrace. Současně se ukazuje, že otázka budoucího nástupnictví zůstává ve firmě spíše implicitní, a to především kvůli silné identifikaci zakladatele s podnikem a citlivosti celého tématu. Práce přispívá k porozumění rané fáze nástupnictví, která je v současné literatuře dosud nedostatečně popsána, a nabízí podněty pro další výzkum integračních procesů v rodinných firmách.
Vedoucí práce: Jiří Hnilica
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses