Optimalizácia organizačnej štruktúry kampusov „42 Network“ - Havrišáková, Lucia (2025)
Cieľom tejto diplomovej práce je navrhnúť optimalizovaný model organizačného dizajnu pre novovznikajúce kampusy siete 42. Práca reaguje na problém škálovateľnosti plochých štruktúr v dynamickom prostredí vzdelávacích inštitúcií. Metodika je založená na kvalitatívnej komparatívnej analýze troch organizácií (Praha, Berlín/Wolfsburg, Varšava) s využitím Galbraithovho modelu hviezdy. Analýza preukázala, že efektivita autonómneho riadenia je limitovaná veľkosťou tímu. Kým v malom rozsahu funguje neformálna koordinácia, rast bez adekvátnej formalizácie vedie k rozhodovacej. Hlavným prínosom práce je formulácia siedmich princípov udržateľného dizajnu a návrh adaptívneho modelu, ktorý definuje kritické body pre zavedenie roly prevádzkového riaditeľa (COO) a hybridných rozhodovacích procesov.