Finanční analýza Huawei Investment & Holding Co., Ltd. - Zhan, Jiale (2025)
Tato práce se zaměřuje na finanční analýzu společnosti Huawei Investment & Holding Co., Ltd., která je jedním z nejvýznamnějších globálních hráčů v oblasti informačních a komunikačních technologií. Hlavním cílem práce je vyhodnotit, zda je společnost dostatečně finančně zdravá a stabilní pro dlouhodobé strategické partnerství a investice v kontextu globálních technologických trhů. Pro dosažení tohoto cíle jsou využity standardní metody finanční analýzy, konkrétně horizontální a vertikální analýza rozvahy a výkazu zisku a ztráty, doplněné o vypočtené poměrové ukazatele rentability, likvidity, obratovosti a zadluženosti. Společnost je dále porovnána s vybranými klíčovými konkurenty – společnostmi Xiaomi a Samsung. Práce je zpracována z pohledu externího uživatele, a proto veškerá data čerpá z veřejně dostupných zdrojů, především z výročních zpráv společnosti Huawei. Výsledky analýzy poskytují komplexní obraz o finanční výkonnosti a strategické pozici společnosti.