Finanční kapacity a management financování v neziskových organizacích - Chobotová, Sára; Potluka, Oto, 1973-; Goldmannová, Dagmar; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Bakalářská práce se zabývá hodnocením finanční stability tří neziskových organizací poskytujících sociální služby, konkrétně Arpidy – centra pro rehabilitaci osob se zdravotním postižením, Rubikon centra a Borůvky Praha. Cílem práce je zjistit, zda jsou organizace s vyšším podílem vlastních příjmů finančně stabilnější než organizace převážně závislé na veřejném financování. Teoretická část vymezuje specifika financování neziskového sektoru, faktory ovlivňující finanční stabilitu a používané finanční ukazatele. Praktická část je založena na komparativní analýze vybraných organizací, využívající data z jejich výročních zpráv a polostrukturované rozhovory s vedením a klienty. Analýza propojuje finanční ukazatele se zkušenostmi z praxe a umožňuje posoudit silné a slabé stránky jednotlivých organizací. Výsledky naznačují, že vyšší podíl vlastních příjmů sám o sobě není dostatečným předpokladem finanční stability neziskových organizací. Stabilita se ukazuje být více ovlivněna způsobem řízení nákladů, předvídatelností finančních zdrojů a provozním nastavením organizací.
Vedoucí práce: Oto Potluka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses