Vliv makroekonomických indikátorů na výnosové křivky - Soukup, Hynek; Mandel, Martin, 1962-; Kodera, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou výnosových křivek se zaměřením na výnosový spread, který představuje klíčový nástroj pro rozhodování investorů i finančních institucí. V empirické části je pomocí softwaru Bloomberg graficky a popsán výnosový spread v rámci státních a korporátních dluhopisů. Následně jsou na základě měsíčních dat z let 2000–2024 sestaveny dva ARDL modely zkoumající vztah mezi makroekonomickými indikátory a výnosovým spreadem desetiletého a dvouletého amerického státního dluhopisu. Po redukci původního souboru proměnných byly analyzovány tři klíčové faktory: změna v „nonfarm payrolls“, obchodní bilance a nezaměstnanost. Oba modely potvrdily dlouhodobý kointegrační vztah mezi těmito proměnnými a výnosovým spreadem, přičemž model doplněný o dummy proměnné, které zachycující šok finanční krize z roku 2008, vykázal robustnější výsledky a vyšší statistickou významnost vysvětlujících proměnných.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses