Integrace mladých znevýhodněných osob na trh práce - Michalková, Klára; Motlová, Veronika; Hubinková, Zuzana, 1971-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Hlavním cílem bakalářské práce je prozkoumat, jak neziskové organizace podporují pracovní začlenění sociálně znevýhodněné mládeže, a jaké konkrétní dopady má tato pomoc na jejich budoucí uplatnění. Empirická část využívá kvalitativní případovou studii programu Dream Academy Mezinárodního vězeňského společenství a zahrnuje dvě studie. První studie analyzuje prostřednictvím focus group perspektivu mentorek a vedení projektu, druhá studie pracuje s polostrukturovanými rozhovory s účastnicemi programu. Výsledky ukazují, že Dream Academy podporuje rozvoj dívek ve třech klíčových oblastech: psychosociální podpoře, vzdělávací a rozvojové podpoře a komunitní podpoře. Účastnice popisují zvýšení sebevědomí, lepší orientaci v pracovních i studijních možnostech a rozvoj dovedností, které mohou zlepšit předpoklady pro jejich budoucí zaměstnatelnost. Studie zároveň ukazuje, že dlouhodobý mentoring a bezpečné prostředí podporují posilování sebedůvěry dívek, jejich orientaci ve studijních a pracovních možnostech i celkový osobní rozvoj. Práce doporučuje rozšířit budoucí výzkum o longitudinální sledování absolventek programu pro přesnější zhodnocení reálných dopadů na jejich pracovní uplatnění.
Vedoucí práce: Veronika Motlová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses