Leadership v digitální éře - Jíra, Jakub; Lorencová, Hana; Pauknerová, Daniela, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce na téma Leadership v digitální éře se zabývá dopadem hybridního režimu na leadership při přechodu z tradičního kancelářského režimu právě na tento kombinovaný režim. Cílem této práce je zjistit dopad na efektivitu a spokojenost zaměstnanců, zmapovat hlavní manažerské překážky spojené s hybridním režimem a zjistit motivy pro zavedení hybridního režimu v konkrétní společnosti. Výzkum je proveden na základě kvalitativní metody sběru dat využívajícího model triangulace skládajícího se ze tří částí: skupinová diskuse se zaměstnanci, polostrukturované rozhovory s manažery a polostrukturovaný rozhovor s ředitelem společnosti. Výzkum byl realizovaný prostřednictvím online setkáním přes platformu MS Teams. Výsledky práce ukazují, že hybridní režim je všemi skupinami vnímán pozitivně bez negativního dopadu na efektivitu, ale s negativním dopadem na firemní kulturu, kdy největší důraz je kladen na vzájemnou důvěru, jasně nastavená pravidla a procesy, volbu digitálních nástrojů a cílené budování vztahů. Ideálně by se tedy měli kombinovat prvky transformačního, participativního a delegujícího leadershipu.
Vedoucí práce: Hana Lorencová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses