Strategie a udržitelnost obnovitelných zdrojů energie v podmínkách podniků v České republice - Šedivý, Karel; Hönig, Vladimír, 1982-; Procházka, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce analyzuje ekonomickou životaschopnost bateriových úložišť (BESS) v českém energetickém sektoru v kontextu energetické transformace. Teoretická část systematicky mapuje vývoj globální klimatické politiky od Pařížské dohody přes Zelenou dohodu pro Evropu až po národní Politiku ochrany klimatu ČR, včetně analýzy emisních cílů. Následuje detailní charakteristika obnovitelných zdrojů energie včetně solární, větrné, vodní a biomasy, a jejich role v transformaci energetického systému. Zvláštní pozornost je věnována bateriovým úložištím (BESS) jako klíčovému prvku technické a obchodní flexibility pro integraci proměnlivých zdrojů energie do elektrizační soustavy. Praktická část se zaměřuje na ekonomické vyhodnocení investice do bateriového úložiště BESS o výkonu 1 MW a kapacitě 2,5 MWh pomocí ukazatelů čisté současné hodnoty (ČSH), vnitřní výnosnosti (IRR), doby návratnosti a rentability investovaného kapitálu (ROI). Součástí diplomové práce byla odborná konzultace s českou bankovní institucí, která poskytla kritičtější pohled na analyzovaný projekt a vedla k úpravě původních vstupních parametrů. Na tomto základě práce porovnává původn ía upravená data a uzavírá praktickou část citlivostní analýzou, která hodnotí ekonomickou atraktivitu projektu při změnách vybraných klíčových proměnných.
Vedoucí práce: Vladimír Hönig
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses