Aplikace marketingových nástrojů v komunální politice - Čermáková, Alžběta; Vávra, Oldřich; Michalička, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce se zabývá využitím nástrojů politického marketingu v komunálních volebních kampaních v obcích do 10 000 obyvatel a tím, jak se liší jejich efektivita od teoretických předpokladů vyvinutých pro celostátní volby. Zkoumaným vzorkem je obec Kamenice, která slouží jako hlavní případová studie pokrývající čtyři volební období (2010–2022), a dvacet dalších obcí Středočeského kraje. Cílem práce je odhalit, jaké komunikační, organizační a strategické nástroje politického marketingu jsou v komunálních kampaních využívány, jak kandidáti hodnotí jejich efektivitu a které faktory skutečně determinují úspěch v lokálních volbách. Pro dosažení cíle je nejprve analyzováno využití marketingových nástrojů v obci Kamenice napříč čtyřmi volebními obdobími z veřejně dostupných zdrojů a kampaňových materiálů. Následně jsou vedeny tři hloubkové polostrukturované rozhovory se starosty obcí, které odhalují jejich přístupy k organizaci kampaní a vnímání efektivity jednotlivých nástrojů. Zjištění jsou doplněna dotazníkovým šetřením mezi dvaceti kandidáty z dalších obcí Středočeského kraje. Následně je posouzena efektivita využití marketingových aktivit na komunální úrovni a na základě získaných zjištění jsou formulována praktická doporučení pro efektivní vedení komunálních kampaní v obcích podobné velikosti.
Vedoucí práce: Oldřich Vávra
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses