Řízení úvěrového rizika v B2B sektoru : vliv nefinančních faktorů na platební chování - Piska, Tomáš; Dvořáček, Jiří, 1947-; Port, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zabývá strategickým řízením úvěrového rizika v B2B segmentu poskytovatelů palivových karet. Cílem práce je posoudit, zda a jak vybrané nefinanční faktory souvisejí s platebním chováním zákazníků ve zkoumaném B2B segmentu, a na základě zjištěných vztahů navrhnout strategická doporučení pro úpravu kreditní politiky společnosti, která aktuálně staví primárně na finančních faktorech. Teoretická část shrnuje přístupy k hodnocení úvěrového rizika a roli finančních i nefinančních ukazatelů v procesu posuzování bonity. Praktická část využívá datový soubor zákazníků společnosti působící na německém trhu a aplikuje logistickou regresi k analýze vlivu vybraných nefinančních proměnných na platební chování. Výsledky analýzy ukazují, že zejména právní forma, věk společnosti a způsob úhrady faktur mají statisticky významnou souvislost s platebním chováním. Konkrétně bylo zjištěno, že větší pravděpodobnost rizikového chování vykazují mladší firmy, kapitálové společnosti a subjekty využívající úhradu bankovním převodem oproti inkasu. Analýza rovněž nepotvrdila předpoklad, že s délkou obchodního vztahu klesá rizikovost zákazníka. Na základě zjištění jsou formulována doporučení pro optimalizaci úvěrové politiky a řízení kreditního rizika, konkrétně rozšíření hodnocení bonity o vybrané nefinanční faktory umožňující přesnější segmentaci zákazníků, cílená úprava platebních podmínek a efektivnější monitoring zákaznického portfolia.
Vedoucí práce: Jiří Dvořáček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses