Sociokulturní přínos titulu Evropské hlavní město kultury 2028 pro město České Budějovice a místní komunitu - Benedíková, Karolína; Zelený, Martin; Petrová, Pavla, 1969-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce zkoumá, jak místní komunita ve věku 15–24 let vnímá míru naplnění cílů projektu Evropské hlavní město kultury 2028 v současném kulturním a veřejném životě města České Budějovice. Teoretická část vymezuje základní pojmy kulturního managementu, představuje rámec podpory kultury na úrovni Evropské unie a analyzuje koncept EHMK včetně jeho přínosů a očekávaných dopadů. Praktická část obsahuje komparaci projektů EHMK Plzeň 2015 a EHMK České Budějovice 2028 metodikou evaluace podle OECD, a kvalitativní výzkum v podobě 8 polostrukturovaných rozhovorů. Výsledky ukazují, že mladí lidé vnímají kulturní prostředí města převážně pozitivně, avšak identifikují oblasti, kde je potenciál pro zlepšení, zejména v komunikaci, nabídce akcí a možnostech participace. Práce přináší doporučení pro projektový tým EHMK 2028, jak lépe využít potenciál kultury k rozvoji města a jeho komunit.
Vedoucí práce: Martin Zelený
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses