Firemní školky a návratnost matek z rodičovské dovolené do zaměstnání - Rybová, Anna; Motlová, Veronika; Honsová, Pavlína; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Problematika návratu matek z rodičovské dovolené je pro český trh práce nadále výzvou, kterou prohlubují systémové bariéry, jako je nedostatečná podpora služeb péče o děti a nedostatečná nabídka flexibilních pracovních podmínek. Hlubší porozumění faktorům, které návrat na trh práce podporují, je důležité pro udržení kvalifikovaných žen na trhu práce. Cílem této práce je prozkoumat, jak a jaké pracovní podmínky ovlivňují návratnost matek z rodičovské dovolené do zaměstnání ve vybrané zahraniční poradenské společnosti se zvláštním zaměřením na roli firemní školky jako konkrétního firemního benefitu. Práce je koncipována jako kvalitativní výzkum sestávající ze dvou navazujících studií, přičemž sběr dat proběhl prostřednictvím deseti hloubkových polostrukturovaných rozhovorů. První studie mapuje formou případových studií konkrétní formy podpory rodičů ve finanční a poradenské společnosti. Na ni navazuje druhá studie, která prostřednictvím tematické analýzy zkoumá reálné zkušenosti, potřeby, přání a postoje matek ve zkoumané poradenské společnosti. Zjištění ukazují přímou souvislost mezi mírou nabízené flexibility, která je pro matky při návratu nepostradatelná, a ochotou matek vracet se dříve do práce, zatímco jako další podstatný faktor ovlivňující jejich rozhodování se ukázal způsob a míra komunikace ze strany zaměstnavatele. Proto jsou v závěru formulovány konkrétní doporučení, jejichž cílem je zefektivnit systém firemní podpory rodičů.
Vedoucí práce: Veronika Motlová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses