Potenciál alternativních pohonů v logistice s ohledem na ekologičnost jejich výroby - Maxa, Tomáš; Rathouský, Bedřich; Jirsák, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce se zabývá zhodnocením potenciálu alternativních pohonů v logistice s ohledem na ekologičnost jejich výroby. Cílem práce je posoudit environmentální, ekonomické a technické aspekty jednotlivých alternativních pohonů ve srovnání se současnými spalovacími motory. Práce kombinuje analýzu životního cyklu s hodnocením dopravních trendů v EU, USA a Číně a porovnává využití alternativních pohonů v těchto regionech v osobní i nákladní dopravě. Pro komplexní posouzení vhodnosti jednotlivých technologií jsou využity metody SWOT a TOPSIS. Výsledky ukazují, že v osobní dopravě má z alternativních řešení nejvyšší potenciál elektromobilita. V nákladní dopravě však zatím neexistuje plně konkurenceschopná alternativa, která by efektivně dokázala nahradit moderní spalovací motory. Alternativní technologie jsou sice intenzivně rozvíjeny, avšak v současnosti narážejí zejména na ekonomické limity, jež omezují jejich širší uplatnění v logistickém sektoru.
Vedoucí práce: Bedřich Rathouský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses