Návrh komunikační strategie pro značku chytrého osvětlení WiZ se zaměřením na budování brand awareness na českém trhu - Bičíková, Šárka (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na nízké povědomí a preferenci globální značky chytrého osvětlení WiZ (dceřiné společnosti Signify) na českém trhu a v důsledku toho si klade za cíl navrhnout cílenou komunikační strategii, která efektivně zvýší povědomí u definované cílové skupiny. Jako výzkumný soubor byla identifikována skupina „Jedinci usilující o společenský status“, která hledá inteligentní řešení pro efektivní rutinu. Metodologie práce kombinovala kvalitativní přístup (polostrukturované rozhovory s prodejci a focus group s cílovou skupinou) s kvantitativní analýzou dat z MML-TGI databáze. Klíčovým zjištěním je rozpor mezi vizuálně dekorativní marketingovou komunikací konkurence a skutečnou motivací cílové skupiny, pro kterou je prioritou praktičnost, komfort a well-being dosažený regulací teploty chromatičnosti pro podporu spánku, soustředění a dalších každodenních aktivit. Na základě tohoto poznatku byla navržena komunikační kampaň s unikátním sdělením „WiZ: Osvětlení, které tě posouvá dopředu“, které definuje značku jako „zlatou střední cestu“ mezi prémiovými a levnými produkty. Práce přináší teoretický přínos v rozšíření poznatků o motivacích českého spotřebitele v segmentu Smart Home a praktický přínos v podobě implementační strategie pro efektivní růst povědomí značky WiZ.