Work-life balance a sociální vztahy v životě digitálních nomádů - Tulak, Tomáš; Dvouletý, Ondřej; Hrubošová, Marcela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zabývá work-life balance a sociálními vztahy digitálních nomádů, tedy pracovníků vykonávajících svou profesi nezávisle na místě. Cílem výzkumu bylo porozumět tomu, jak digitální nomádi dosahují rovnováhy mezi pracovním a osobním životem, jaké strategie využívají k udržení sociálních vazeb a jak tyto faktory ovlivňují dlouhodobou udržitelnost nomádského životního stylu. Empirická část výzkumu vychází z kvalitativního výzkumu vedeného pomocí polostrukturovaných rozhovorů s osmi digitálními nomády z různých profesních oblastí, kteří se v době výzkumu pohybovali v lokalitách jihovýchodní Asie (zejména v Indonésii, Thajsku a Vietnamu), avšak zkušenosti měli i s jinými lokalitami. Sběr dat probíhal během listopadu a prosince 2025. Data byla analyzována pomocí tematické analýzy. Výsledky ukazují, že work-life balance není stabilním stavem, ale dynamickým procesem vyžadujícím vědomé plánování, strukturování pracovního dne, používání rutin a vytváření hranic mezi prací a volným časem. V oblasti sociálních vztahů se prokázalo, že digitální nomádi udržují blízké vztahy převážně prostřednictvím digitální komunikace, zatímco vztahy navazované během cest jsou často krátkodobého a proměnlivého charakteru. Výzkum potvrzuje ambivalentní povahu digitálního nomádství: vysokou míru autonomie a svobody na jedné straně a zvýšené nároky spojené s nejistotou, izolací a obtížností dlouhodobého plánování na straně druhé.
Vedoucí práce: Ondřej Dvouletý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses