Bitcoin jako oficiální měna : Dopady na podnikatelské prostředí v Salvadoru - Prokůpek, Matěj; Ligocká, Marie; Soukup, Jindřich, 1955-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Bakalářská práce zkoumá dopady zákona Bitcoin Law, jímž byl v roce 2021 Bitcoin uznán za zákonné platidlo v Salvadoru, na podnikatelské prostředí se zaměřením na segment malých a středních podniků (SME). Práce je založena na sekundární analýze empirických studií, institucionálních zpráv a dostupných dat za období 2019–2024. S využitím deskriptivních metod a komparace s vybranými zeměmi Latinské Ameriky hodnotí vliv této politiky na transakční náklady, dostupnost platebních služeb a finanční inkluzi. Výsledky ukazují, že adopce Bitcoinu mezi SME zůstává nízká a selektivní, přičemž agregované makroekonomické ukazatele nepotvrzují zlomový efekt. Pokles nákladů remitencí i rozvoj bezhotovostních plateb jsou taženy především modernizací standardní platební infrastruktury a tradičními digitálními službami. Bitcoin Law se tak podle dostupných zjištění nepotvrzuje jako technologická zkratka k rozvoji. Pro zlepšení podmínek SME se jako klíčové jeví posílení institucí, finanční a digitální gramotnosti a budování inkluzivní platební infrastruktury v kombinaci s předvídatelným regulačním rámcem. Na závěr práce poskytuje doporučení pro Salvador, podnikatelskou sféru i ostatní země regionu.
Vedoucí práce: Marie Ligocká
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses