Kariérní adaptabilita a změna hodnotových priorit u Generace Z po nástupu do zaměstnání - Hrbáčková, Eva; Půbalová, Kateřina; Pauknerová, Daniela, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce zkoumá, jak se mění hodnotové preference, kariérová adaptabilita a kariérová odolnost u příslušníků generace Z po jejich vstupu na pracovní trh. Cílem bylo porovnat hodnotovou orientaci mladých pracujících se studenty středních škol na základě výsledků studie Hovořákové (2024) a dále ověřit vztahy mezi hodnotami a kariérovými dovednostmi. Výzkum vychází z kvantitativního dotazníkového šetření (N ≈ 200), které využilo Inventář životních hodnot (LVI), škálu kariérové adaptibility (CAAS) a škálu kariérové odolnosti. Data byla analyzována pomocí korelačních a rozdílových statistických testů. Výsledky ukazují, že většina hodnotových preferencí zůstává v rámci generace Z relativně stabilní, avšak u několika hodnot, zejména prestiž, zdraví a pohyb či finanční prosperita, došlo k výraznějším posunům po nástupu do zaměstnání. Kariérová adaptabilita souvisí především s hodnotami výkonu, rozvoje a finanční prosperity, zatímco kariérová odolnost vykazuje vazby zejména na výkon a nezávislost. Studie přináší vhled do kariérního směřování generace Z v kontextu prvních pracovních zkušeností a upozorňuje na potřebu dalšího výzkumu s širším a reprezentativnějším vzorkem.
Vedoucí práce: Kateřina Půbalová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses