Mediální chování spotřebitelů v rámci produktové kategorie klimatizací a tepelných čerpadel - Vocásková, Daniela (2025)
Tato diplomová práce zkoumá mediální chování spotřebitelů v oblasti klimatizací a tepelných čerpadel. Cílem práce je zjistit, jak domácnosti využívají jednotlivé mediální kanály, jakým zdrojům informací důvěřují a jak tyto faktory ovlivňují jejich rozhodování. Teoretický rámec vychází z modelu Engel-Kollat-Blackwell, teorie Uses and Gratifications a psychografické segmentace VALS, které umožňují popsat motivace a informační potřeby spotřebitelů. Praktická část je založena na kvantitativním dotazníkovém šetření mezi obyvateli regionu Poděbrad a východní části Prahy, realizovaném kvótním výběrem. Výsledky ukazují výrazné rozdíly v preferencích médií podle věku, příjmu a vzdělání, přičemž mladší domácnosti preferují digitální média, zatímco starší skupiny spoléhají více na tradiční kanály. Důvěryhodnost informací, recenze a odborné zdroje mají zásadní vliv na výběr konkrétního řešení a typu technologie. Zjištění práce poskytují podklady pro efektivnější plánování marketingové komunikace v segmentu klimatizací a tepelných čerpadel.