Mediální chování spotřebitelů v rámci produktové kategorie klimatizací a tepelných čerpadel - Vocásková, Daniela; Tahal, Radek, 1970-; Kovářová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce zkoumá mediální chování spotřebitelů v oblasti klimatizací a tepelných čerpadel. Cílem práce je zjistit, jak domácnosti využívají jednotlivé mediální kanály, jakým zdrojům informací důvěřují a jak tyto faktory ovlivňují jejich rozhodování. Teoretický rámec vychází z modelu Engel-Kollat-Blackwell, teorie Uses and Gratifications a psychografické segmentace VALS, které umožňují popsat motivace a informační potřeby spotřebitelů. Praktická část je založena na kvantitativním dotazníkovém šetření mezi obyvateli regionu Poděbrad a východní části Prahy, realizovaném kvótním výběrem. Výsledky ukazují výrazné rozdíly v preferencích médií podle věku, příjmu a vzdělání, přičemž mladší domácnosti preferují digitální média, zatímco starší skupiny spoléhají více na tradiční kanály. Důvěryhodnost informací, recenze a odborné zdroje mají zásadní vliv na výběr konkrétního řešení a typu technologie. Zjištění práce poskytují podklady pro efektivnější plánování marketingové komunikace v segmentu klimatizací a tepelných čerpadel.
Vedoucí práce: Radek Tahal
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses