Behaviorální aspekty působící u generace Z na dlouhodobé finanční plánován - Nováková, Pavla; Vávra, Oldřich; Šarbort, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zabývá behaviorálními aspekty, které ovlivňují dlouhodobé finanční plánování u Generace Z. Tato generace vstupuje do dospělosti v prostředí vysoké ekonomické nejistoty, rychlé digitalizace a snadné dostupnosti finančních produktů, což významně formuje její finanční chování. Přestože je Generace Z technologicky zdatná a má široký přístup k informacím, výzkumy opakovaně poukazují na nízkou finanční sebedůvěru, omezenou schopnost dlouhodobého plánování a zvýšenou náchylnost k impulzivnímu rozhodování. Cílem práce je identifikovat klíčové behaviorální faktory, které ovlivňují přístup Generace Z k dlouhodobému finančnímu plánování, a popsat bariéry, jež tomuto plánování brání. Teoretická část vychází z poznatků behaviorální ekonomie, psychologie a současné odborné literatury zaměřené na finanční gramotnost, kognitivní zkreslení, emoční a sociální vlivy v rozhodování. Praktická část je založena na kvantitativním dotazníkovém šetření a kvalitativních hloubkových rozhovorech, které umožňují hlubší pochopení motivací, postojů a zkušeností mladých dospělých. Výsledky práce přispívají k lepšímu porozumění finančnímu chování Generace Z a poskytují podklady pro efektivnější komunikaci a nastavení finančních nástrojů. Zjištění mohou být využita zejména v oblasti finančního poradenství, finančního vzdělávání a tvorby strategií podporujících dlouhodobou finanční stabilitu mladé generace.
Vedoucí práce: Oldřich Vávra
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses