Vliv vnějších faktorů na podnikání v oblasti lázeňství v České republice - Pilchová, Natálie; Soukup, Jindřich, 1955-; Koľveková, Gabriela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Správná orientace ve vnějším prostředí je zásadním úkolem, kterému se podnikající subjekty v České republice musejí náležitě věnovat. Relevantní vyhodnocení působících faktorů může zásadně ovlivnit strategické rozhodování o budoucím oboru podnikání. Rovněž může určit směřování a potenciál udržení konkurenční výhody organizací již fungujících. Cílem této diplomové práce je proto s pomocí analýzy PESTLE posoudit vliv vnějších faktorů, které působí na podnikání v oblasti lázeňství v České republice a vydat odborné stanovisko, zdali je vhodné v tomto oboru začít podnikat. Pro stanovení relativní významnosti jednotlivých faktorů byla využita metoda párového srovnání, která umožnila jejich kvantitativní hodnocení a stanovení priorit. Na základě analýzy vyplynulo, že nejvýznamnějšími determinanty podnikatelského prostředí v lázeňství byly, vyjma přísných legislativních podmínek, demografický vývoj obyvatelstva charakterizovaný významným stárnutím zdravotnického personálu, prohlubující se deficit v počtu kvalifikovaných zdravotníků a nemožnost náhrady novými absolventy. Z těchto důvodů nebylo doporučeno novému subjektu vstupovat do odvětví lázeňství.
Vedoucí práce: Jindřich Soukup
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses