Implementace RIS3 strategie a její vliv na vybrané podniky v Moravskoslezském kraji : Případové studie - Mlýnková, Tereza (2025)
Práce se zaměřuje na zhodnocení role Strategie inteligentní specializace (RIS3) v podpoře inovací a konkurenceschopnosti malých a středních podniků v Moravskoslezském kraji. Cíl práce popisuje a porovnává, jakým způsobem se aktivity realizované v rámci RIS3 strategie promítají do inovační činnosti. Teoretická část práce vychází z konceptů regionálního rozvoje, teorie inovačních systémů, inteligentní specializace a klastrových přístupů, které vytvářejí rámec pro pochopení regionálně podmíněných inovačních procesů. Praktická část je zpracována formou kvalitativní případové studie dvou podniků různé velikosti působících v Moravskoslezském kraji a je doplněna rozhovorem se zástupcem Moravskoslezského inovačního centra. Výzkum je založen na polostrukturovaných rozhovorech a interpretaci získaných dat. Práce porovnává přístupy k implementaci RIS3 strategie v malém a středním podniku a v identifikaci faktorů, které ovlivňují rozdíly v jejich schopnosti využívat regionální inovační podporu. Přínosy RIS3 strategie se mezi podniky liší v závislosti na velikosti podniku. Práce přispívá k hlubšímu pochopení fungování RIS3 strategie v praxi.