Vliv ESG faktorů na financování podniků v České republice - Sedláček, David; Jablonský, Petr; Svačina, Pavel, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce se zabývá vlivem ESG faktorů na financování podniků v České republice, se zaměřením na získávání cizího, zejména bankovního kapitálu. Cílem je zjistit, jak ESG faktory ovlivňují přístup firem k financování a jaké jsou jejich motivace k implementaci ESG strategií. Teoretická část se zaměřuje na historický vývoj konceptu ESG, jeho legislativní rámec v Evropské unii a ČR a dosavadní poznatky o vztahu mezi ESG a náklady kapitálu. Praktická část je založena na dotazníkovém šetření mezi českými podniky. Výsledky ukazují, že zájem o ESG v podnikové sféře roste a většina firem jej začleňuje do svých strategií, přestože přímý dopad na financování zatím není výrazný. Významnější efekt se projevuje u velkých podniků, zatímco malé a střední firmy tento vliv nepotvrzují.
Vedoucí práce: Petr Jablonský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses