Volba strategického směru rozvoje malého výrobního podniku SirTech s.r.o. : Investice vs. kooperace - Ettel, Milan (2025)
Diplomová práce se zabývá volbou strategického směru růstu malého výrobního podniku působícího v oblasti CNC technologií. Cílem práce je analyzovat možnosti rozvoje společnosti SirTech s.r.o. a posoudit přístupy k růstu prostřednictvím investic do vlastních výrobních kapacit a prostřednictvím kooperací s externími partnery. Teoretická část se zaměřuje na problematiku růstu malých a středních podniků, kooperační modely, hodnotový řetězec a obchodní modely. Praktická část je zpracována formou případové studie firmy SirTech s.r.o. a je doplněna komparací s vybranými strojírenskými podniky v České republice. Analýza vychází z kvalitativních dat získaných rozhovory a interními podklady firem. Na základě provedené analýzy jsou identifikovány a porovnány možné strategické varianty růstu podniku. Práce poskytuje podklad pro rozhodování o dalším strategickém směřování analyzované společnosti.