Výber investičnej stratégie - Miškovič, Samuel (2025)
Diplomová práca sa zaoberá problematikou výberu investičnej stratégie so zameraním na porovnanie investovania do nehnuteľností a investovania na finančných trhoch prostredníctvom indexových fondov (ETF). V kontexte rastúcich cien nehnuteľností, znižujúcej sa dostupnosti bývania a zvýšenej dostupnosti investovania vďaka moderným digitálnym platformám je cieľom práce vyhodnotiť, ktorá z uvedených investičných možností predstavuje vhodnejšiu alternatívu pre retailového investora. Teoretická časť práce sa venuje základným pojmom investovania, časovej hodnote peňazí, inflácii, investičným nástrojom a faktorom ovplyvňujúcim výnos, riziko a likviditu investícií. Praktická časť sa zameriava na analýzu investície do nehnuteľnosti a investície do akciového trhu prostredníctvom vybraného ETF pri rovnakých vstupných podmienkach a investičnom horizonte. Na základe vypočítaných výsledkov je vykonané porovnanie jednotlivých variantov a formulované odporúčanie vhodnej investičnej stratégie. Výsledky práce poukazujú na výhody a nevýhody oboch investičných prístupov a zdôrazňujú význam správne zvolenej investičnej stratégie v závislosti od cieľov, rizikového profilu a finančných možností investora.